Skogsfinnar har fått en egen flagga

 

Skogsfinnar, ett minoritetsfolk, har fått nu nu egen flagga, som en symbol för samhörighet och ursprung.

Under senare delen av 1500-talet och in på 1600-talet, kom flera tusen finnar från Savolax och Tavastland över Bottenhavet till en stor del av Sverige och sydöstra Norge. Dessa människor hade med sig stor kunskap om svedjebruk, en jordbruksteknik i skogslandskap, som gav större skörd än traditionellt jordbruk. Vi kallar gruppen idag för skogsfinnar.

Nu vill flera föreningar i Norge och Sverige arbeta med att synliggöra kunskaper och hantverk, ta tillbaka släktnamnen och skriva om historien i skolböckerna. En övergripande beskrivning och en samhörighet behövde en symbol. 11 organisationer, överspännande stora områden i Sverige och Norge, gav fem mandat att fortsätta: Solør-Värmland Finnkulturförening, Finnsam (Finnbygder i samverkan), Skogfinske interesser i Norge, Skogfinneforeningen och Förbundet Skogsfinska Intressen i Sverige utlyste en tävling och nu är flaggans form beslutad. Vinnaren blev Frédéric M. Lindboe och Bettina Gullhagen.

Färg och form är inte slumpmässig utan speglar den skogsfinska traditionen på ett värdigt sätt. Grön beskriver skogens betydelse för skogsfinnarnas svedjebrukskultur. Gul står för svedjerågen. Rött står för eld och heliga trädet rönn. En färg som tillsammans med svart även fanns i flaggorna för Savolax och Tavastland. Svart för sotet efter svedjandet, som var viktigt för den råg som sen såddes, och rökstugornas sotiga väggar. Det svarta fältets form är en gammal symbol för fruktbarhet.