
Sveriges första kulturhus för nationella minoriteter
Studieförbundet Vuxenskolan i Göteborg öppnar ett unikt kulturhus – en plats där kultur, språk och gemenskap för Sveriges nationella minoriteter står i fokus.
Sverigefinnar utgör en av Sveriges fem nationella minoriteter och har en rik och mångsidig kultur som sätter sina spår i det svenska samhället. Deras historia går långt tillbaka, då kontakten mellan Sverige och Finland varit stark i flera århundraden, särskilt under den tid då Finland tillhörde Sverige fram till 1809. Idag uppskattas det finns runt 700 000 personer med finsk bakgrund i Sverige.
Stora vågor av finsk invandring ägde rum under 1500-talet och senare på 1900-talet, särskilt under efterkrigstiden på 1950- och 1960-talet. Sverigefinsk kultur har genom åren vuxit och integrerats i Sverige, och den finns närvarande i många uttrycksformer – från konst och litteratur till teater och musik. Flera regioner och kommuner erbjuder även tjänster på finska och stöd för sverigefinsk kultur, särskilt i de så kallade förvaltningsområdena, vilket ger sverigefinnar möjlighet att använda sitt språk och stärka sin identitet.
Den 24 februari firas ”Sverigefinnarnas dag” runt om i Sverige. Dagen lyfter fram sverigefinnarnas unika identitet och kultur genom olika evenemang med musik, konst och mat. Den sverigefinska flaggan, som är blå och vit med en gul symbol, representerar gemenskapen mellan Sverige och Finland.
Kultur – Kulttuuri
Sverigefinsk och finsk kultur i Sverige erbjuder ett rikt och mångfacetterat utbud inom konst, litteratur och teater. Finskspråkiga konstnärer, författare och skådespelare bidrar till det svenska kulturlivet genom sina verk som speglar både den finska och svenska identiteten. I Sverige finns ett brett utbud av kulturaktiviteter som teaterföreställningar, litteraturfestivaler, konstutställningar och föreställningar på finska. Finsk musik, både traditionell och modern, är också en viktig del av det kulturella utbudet.
Organisationer – Järjestöt
Finska föreningar i Sverige spelar en viktig roll i att bevara och främja finsk kultur. Genom att arrangera evenemang som finska teaterföreställningar, musikuppträdanden och litteraturevenemang främjar de kulturarvet och erbjuder mötesplatser för både äldre och yngre generationer. Dessa aktiviteter ger också sverigefinnar möjlighet att upprätthålla och fira sin finska identitet och sitt språk.
På Ruotsi.se kan du hålla dig informerad om finska föreningar och nyheter i Sverige. Vi sammanställer aktuella evenemang, kulturella aktiviteter och föreningsinformation för sverigefinnar. Här hittar du praktiska tips och artiklar om föreningsliv, kulturella initiativ och samhällsfrågor som rör den finskspråkiga gemenskapen i Sverige.
Service – Palvelut
Sverigefinskt service syftar på tjänster och verksamheter som riktar sig till sverigefinnar – den finskspråkiga minoriteten i Sverige. Det kan handla om äldreomsorg, skola, barnomsorg och andra samhällstjänster där finska språket och den sverigefinska kulturen beaktas. Den finskspråkiga kyrkliga verksamheten i många församlingar samt den finska församligen i Stockholm är viktiga mötesplatser. Det finns även en rad företag som erbjudet tjänster på finska, så som tandläkare, läkare, advokater, begravningsbyråer osv.
Förvaltningsområden – Hallintoalueet
Sveriges förvaltningsområden är geografiska områden där nationella minoriteter har särskilda språkliga rättigheter. Det gäller för finska, meänkieli, jiddish och samiska, och innebär att invånare har rätt att använda sitt minoritetsspråk i kontakt med myndigheter, få förskola och äldreomsorg på sitt språk samt ta del av kulturella och språkliga satsningar.
Kommuner och regioner kan frivilligt ansöka om att ingå i ett förvaltningsområde, men vissa områden har historiskt stark anknytning till minoritetsspråken och omfattar därför i större utsträckning. Syftet med förvaltningsområdena är att stärka minoritetsspråkens ställning och bevara det språkliga och kulturella arvet i Sverige.
Studieförbundet Vuxenskolan i Göteborg öppnar ett unikt kulturhus – en plats där kultur, språk och gemenskap för Sveriges nationella minoriteter står i fokus.
Sverigefinska bok- och kulturmässan hålls för 16:e gången i år. Mässan äger rum på Sverigefinska skolan i Stockholm vid Fridhemsplan och bjuder på ett högkvalitativt och varierat program.
Teaterchefen, regissören och skådespelaren Maria Sid har utsetts till Årets sverigefinska yrkeskvinna av Föreningen sverigefinska yrkeskvinnor. Sid, som är känd både i Sverige och Finland, vill vara en förebild för kvinnor – och särskilt förena arbets- och familjelivet.
Malmös kommunalråd Amani Loubani (S) säger att utmärkelsen är ett viktigt erkännande för Malmös arbete för de nationella minoriteterna.
Det bor cirka 733 000 personer med finländskt ursprung i Sverige, vilket motsvarar ungefär 7 procent av den svenska befolkningen (2024).
Deltagare sökes till enkäten ”Mångfalden i användningen av digitala teknologier och tjänster bland äldre personer med finländsk bakgrund som bor i Sverige”.
Sverigefinländarnas arkiv är ett nationellt minoritetsarkiv som får ekonomiskt stöd från Sveriges och Finlands regeringar.
Det finns inget som pekar på att modersmålsundervisning påverkar integration eller kunskapsutveckling negativt.
Antalet finskspråkiga förskolor och finska avdelningar har vuxit de senaste åren i Sverige i och med att antalet förvaltningsområden ökar.
Ruotsi.se on ruotsinsuomalainen nettilehti. Sieltä löydät suomenkieliset tapahtumat ja ilmiöt Ruotsissa. Täältä löytyy sekä tietoa että ruotsinsuomalaisia uutisia saman katon alla. Ruotsi.se nettilehteä toimittaa yhdistys nimeltä Föreningen ruotsi.info.
Yhdistyksen puheenjohtaja: Mirja Huusko
Vastaava toimittaja: Sanna Vatanen
Ruotsi.se är en sverigefinsk e-tidning för allt som handlar om sverigefinländare och finskt i Sverige. Här hittar du både information och sverigefinska nyheter under samma tak! Ruotsi.se administreras av den ideella Föreningen Ruotsi.info.
Föreningens ordförande: Mirja Huusko
Ansvarig utgivare: Sanna Vatanen
utvecklad av siteklar.se