Sverigefinländarnas arkiv är ett nationellt minoritetsarkiv som får ekonomiskt stöd från Sveriges och Finlands regeringar.
Arkivet har sedan 1985 arbetat med att samla in uppsatssamlingar samt självbiografiskt och skönlitterärt material, till exempel genom yrkesminnen. Arkivet har berättelser, intervjuer, bilder, tidskrifter, filmer, tidningsurklipp, radiomaterial, sverigefinsk litteratur samt forskningsmaterial.
Central och lokal insamling
Arkivet samlar in material centralt men också försöka påverka så att dokumentation om finländarnas liv och historia bevaras lokalt i regionala arkiv, bibliotek och museer. Det finns tiotals folkrörelsearkiv som också innehåller material om finländarnas historia i Sverige.
Forskning
Arkivet främjar forskning genom att samarbeta med forskare som är intresserade av migration, det finska språket, kulturell identitet, finländsk historia och det sverigefinska kulturarvet. Den största delen av forskningen som redan gjorts handlar om finländarnas historia, det finska språket, två- och flerspråkighet samt den sverigefinska identiteten.
Samlingar
Sverigefinländarnas arkiv publicerar egna samlingar. Arkivet har till exempel gett ut en bok om metallarbetarnas liv samt en bok om skolminnen. Arkivet bevarar, organiserar, lyfter fram och främjar forskning, men fungerar även som ett informationscentrum för vanliga sverigefinländare, forskare, studenter och elever.
Utställningsverksamhet
En viktig del av arkivets verksamhet är att synliggöra sverigefinländarnas historia och kultur genom att producera lokala och vandringsutställningar. Arkivet har haft två stora vandringsutställningar: ”Mötet/Kohtaaminen” , som handlar om sverigefinländarnas historia efter 1945, och ”Arvet/Perintö” , som skildrar de nya generationerna av sverigefinländare som är födda eller uppvuxna i Sverige.
Foto: Kai Kangassalo