De blev årets sverigefinnar

Maarit Turtiainen, Markku Huovila, Tiffany Kronlöf och Erkki Vuonokari. Foto: Sammy Steen/Sveriges Radio Finska.
Maarit Turtiainen, Markku Huovila, Tiffany Kronlöf och Erkki Vuonokari. Foto: Sammy Steen/Sveriges Radio Finska.

Årets sverigefinne och Årets unga sverigefinne – pris som delas ut till de personer som under det gångna året gjort betydelsefulla insatser för att lyfta fram sverigefinskhet.
Årets sverigefinnar 
är ett samarbete mellan Sveriges Radio Finska, SVT, Finlandsinstitutet och tidningen Ruotsin Suomalainen.

Årets sverigefinne: författaren Maarit Turtiainen: ”Maarit har bidragit till att stärka den språkliga och kulturella identiteten hos den sverigefinska minoriteten. Hon är en av de drivande krafterna bakom den sverigefinska bok- och kulturmässan, som blivit en betydelsefull mötesplats mellan författare och läsare.

Årets unga sverigefinne: komikern Tiffany Kronlöf: ”Tiffany har genom sin humor, värme och mod bidragit till att sprida kunskap och öka nyfikenheten om sverigefinnar och det finska språket i Sverige. I tv-programmet ”Finska rycket ” bjuder hon med uppenbar stolthet på minoritetshumor och kultur.

Årets två hederspriser gick till Erkki Vuonokari och Markku Huovila.

Erkki Vuonokari: ”För sitt outtröttliga arbete som arkivchef för, och utvecklare av, Sverigefinländarnas arkiv. Och för synliggörandet av sverigefinländarnas historia, som ger stabil grogrund för minoritetens framtid.”
Markku Huovila: ”Med träffsäker humor och satir synliggör han sverigefinnarnas historia och svenskt förortsliv i sin roll som illustratör och serieskapare.”