Finska för invandrare

Finska för invandrare är en komedi med farsartade missförstånd och finskt allvar. Samtidigt är det ett ömsint och kärleksfullt porträtt av två personer som söker efter sin plats och sig själva.

I den finska föreningen i en svensk småstad finns endast en äldre medlem kvar. Föreningen kommer försvinna med henne. Men så en dag dyker en yngre man upp. Han upplever att hans finska identitet togs från honom som barn. Nu vill han återta den! Hon är tveksam. För mycket sorg och svårmod ryms i den finska själen för att bara byta. Men hon inser samtidigt att detta kan vara enda möjligheten för föreningen att överleva. Tillsammans trevar de sig fram och försöker efter bästa förmåga göra honom helt finsk. Något som visar sig vara väldigt svårt, kanske helt omöjligt. Han längtar efter en identitet han aldrig haft, och hon målar upp en bild av ett land som inte längre finns.

Föreställningen produceras av Kaveri-kollektivet och Kokkolan kaupunginteatteri i samarbete med Riksteatern, Östgötateatern och Finlandsinstitutet samt med stöd av Kulturrådet, Stockholms stad, Region Stockholm, Kulturfonden för Sverige och Finland samt Finskt Förvaltningsområde.

Medverkande

Kimmo Tetri (Kaveri-kollektivet)
Irina Parviainen (Kokkolan kaupunginteatteri)

Produceras av Kaveri-kollektivet och Kokkolan kaupunginteatteri i samarbete med Riksteatern, Östgötateatern och Finlandsinstitutet

Föreställning är på turne mellan 6.10-14.11. Mer information och biljetter från Riksteatern.

Fotograf: Aki Loponen
På biderna: Kimmo Tetri och Irina Parviainen