Snuvad på snöklädd topp

Ingen fjälltopp i present men däremot goda relationer mellan de nordiska länderna.

pexels-photo-largeTill många finländares förtret så blir det ingen fjälltopp i present från Norge. För de som inte har hängt med i detta handlar det om att Finland nästa år firar 100 år som ett självständigt land från Ryssland. För att fira detta jubileum föreslogs det av en kommunledning i Norge att gränsen mellan länderna skulle flyttas 40 meter så att en fjälltopp som i nuvarande läget tillhör Norge, i stället skulle tillhöra just Finland. Detta skulle innebära att landet fick en ny högsta punkt samt att gränsen flyttas, som nämnt.

Många tyckte denna ovanliga vänlighetsgest från ett land till ett annat var väldigt fin, tyvärr verkar det dock inte bli något av det hela. Det är själva statsministern själv, Norska Erna Solberg som kommenterar i Svenska Dagbladet varför fjälltoppspresenten inte blir av: gränsjusteringar mellan länder skapar juridiska problem, något som bland annat handlar om att det går emot grundlagen i Norge. Det får bli en annan gåva i stället, även om den kanske inte blir lika hisnande och storslagen som en bergstopp.

Många finländare åker västerut

Men hur är annars relationen till grannländerna? God, om man får tro nyheterna. Det är nämligen så att många finländare flyttar utomlands, till Sverige framförallt, något som står skrivet i Dagens Nyheter. Detta inte bara för att det finns språkliga kopplingar utan också för att länderna är nära förbundna och arbetskraftsinvandring har skett förut. Dessutom har Finland lidit mer ekonomiskt än Sverige, eller de andra nordiska länderna, vad gäller efter den stora krisen 2008. Efter flera års sjunkande ekonomi och ökad arbetslöshet är många helt enkelt villiga att pröva lyckan någon annanstans. Samtidigt som jobben inte är lika många som i Sverige så är många av arbetsförmånerna i Finland bättre, särskilt vad gäller semesterdagar per år. En jämförelse kan man bland annat göra i Veckans Affärer.

Oavsett om man kommer till Sverige för att arbeta eller kanske för att semestra så är det bra att ha lite av en plan. Kanske att man kollar upp hotell och exempelvis googlar ”hotell Göteborg” eller kanske tittar upp boende och sådant innan man styr kosan västerut.