Köra till Finland

Snöyra och halka gör våra vägar till dödsfällor, trots det är det tyvärr inte många som väljer att sakta ner. Vi tar även bilen till hela tjocka släkten över jul, något som kan vara förenat med livsfara då julhelgen i regel är vår mörkaste trafikhelg. Sverige har ett stort antal finlandssvenskar och inflyttade finnar som bor och jobbar här, därför blir trafiken även tung upp mot den finska Lappland och över med kryssningsfartygen. Man kan därför mana till att ta det lugnt i trafiken. Det finns flera saker att tänka på när man sätter sig i en bil för att köra så långa sträckor.

bil som kör på isig och hal väg

Att tänka på innan man beger sig ut på vägarna

Som tidigare nämnt så finns det en del att tänka på när man dels ska åka så långt som exempelvis till Finland.

  • Starta med att kontrollera all utrustning och att allt funkar några dagar innan avresa så att det finns tid att beställa reservdelar från www.skruvat.dk om det skulle behövas.
  • När bilen ska packas så är det superviktigt att den packas rätt och att man inte skapar obalans i bilen, tänk också på att bilen blir betydligt sämre i väghållningen när den är tungt lastad, var alltså extra försiktig.
  • Det blir ofta mörkt tidigare på vintern, tänk på att man ser sämre i mörker och att bilen stannar betydligt långsammare när den har halt underlag.
  • Trötthet dödar i trafiken, att somna bakom ratten är det värsta som kan hända utöver att köra påverkad. Är man riktigt trött så är det likställt med att ha 0,8 promille alkohol i blodet, värt att tänka på alltså. Alternativen som man har att bestämma är vem som kör första och vem som kör sista biten. Sedan delar ni upp vila och dylikt så att det passar. Glöm inte att om ni känner er trött så är det lika bra att kliva ut bilen och ta en nypa luft.