En doldis på frammarsch

Finland, vårt kära grannland med de tusen sjöarna, ses kanske inte som ett av de självklara alternativen när vi ska planera var vår nästa semesterresa ska gå. Istället vänder vi oss mot varma, soliga länder som Spanien eller Turkiet, shoppingmeckan som London och Paris eller kulturstäder som Budapest, Prag eller Amsterdam.  Dock har Finlands huvudstad, Helsingfors, de senaste åren seglat upp som en intressant stad för dem som tycker om konst och design, och förhoppningsvis kommer intresset för våra grannar i öst att fortsätta öka, för sanningen är att Finland har mycket att bjuda på!
 
Man ligger i gräset

Helsingfors – med mycket att erbjuda

Den stad som de flesta kommer till när de besöker Finland är huvudstaden Helsingfors. Många svenskar kommer hit när de gör en så kallad 40-timmarskryssning med Silja Line eller Viking Line, där man får två nätter ombord och en dag i land. En del åker hit för att shoppa på varuhuset Stockmann, en finsk motsvarighet till vårt Åhléns eller NK. För andra är ett stopp på Fazer Café ett måste. Här kan man välja bland klassiker ur Fazers sortiment, såväl bröd som choklad, och finska specialiteter som karelska piroger med äggsmör eller memma till påsk.  Åter andra, som har ett intresse för arkitektur, religiösa byggnader eller bara vill ha en makalöst fin utsiktsplats besöker Helsingfors domkyrka, som kommit att bli den mest framstående symbolen för Helsingfors stad.

Ett paradis för naturfantaster

Förutom sin huvudstad är Finland känt som ”de tusen sjöarnas land”. Det beror naturligtvis på det stora antal sjöar som finns i landet, och som tros vara konsekvenser av istiden. Detta, tillsammans med en mycket vacker natur i övrigt, gör Finland till ett mycket passande resmål även för den som uppskattar just vacker natur, friluftsliv, fiske, vandring och liknande. Det passar dessutom minst lika bra att resa hit på vintern som på sommaren, då man efter en dag i snön kan koppla av i något av det som finnarna är mest kända för – saunan, eller bastun som vi säger.