Åbo – Finlands äldsta stad

Många kanske tänker att Helsingfors är den enda staden i Finland som har något att erbjuda. Men en annan stad som även den har en del roliga aktiviteter är Åbo, eller Turku på finska. Staden är väldigt mysig och ligger precis vid Östersjön.

Besök underbara staden Åbo

Om man har valt att ta bilen till Finland kan man besöka alla städer i landet. Men har man tänkt sig att bara satsa på en finsk stad bör man skippa huvudstaden Helsingfors och istället besöka Åbo. Speciellt sommartid är staden livlig och hit kan man lätt ta sig med färjan från Sverige. Åbo är Finlands äldsta stad och längs Aura å, hittar man sevärdheter, kaféer och restauranger. Längs ån ligger gamla seglarfartyg förtöjda och man kan kryssa ut i skärgården eller till Muminvärlden.

Sevärdheter i Åbo

Som sagt har Åbo en rad olika sevärdheter och några exempel på dessa är:

  • Sibeliusmuséet. Finlands främsta musikmuseum med instrument från hela världen.
  • Domkyrkan. Landets nationalhelgedom som är det mest värdefulla verket ur ett byggnadshistoriskt perspektiv.
  • Åbo slott. Ett framstående historiskt monument som varit både palats och fängelse.
  • Saluhallen. En väldigt gammal saluhall där man hittar alla möjliga livsmedel.
  • Huvudbiblioteket. Biblioteket är som ett andra hem för åboborna och här finns guidade turer där man får bekanta sig med hela kvarteret som huvudbiblioteket är.
  • Museet Aboa Vetus & Arts Nova. En unik sammansmältning av historia, nutidskonst och arkeologi. Läs mer.
  • Forum Marinum. Ett nationellt specialmuseum för sjöfarten och Finlands flottmuseum.

Julstämning i staden

Det är inte bara på sommaren som man kan besöka Åbo, utan det finns även en del att göra under julen. Under veckosluten i november och december kan man gå på julmarknad på Gamla Stortorget. Torget fylls då med hantverkarnas försäljningsprodukter och julens alla läckerheter. Dessutom anordnas cirkus-, teater- och musikföreställningar. Julkonserter hålls även i Gamla Rådhusets sal och vill man värma sig i vinterkylan kan man dricka varm saft. Varje julafton utlyses julfred från Gamla Stortorget. Den nya uppläsaren av julfredskungörelsen är Åbo stads protokollchef.